Over ons

Ontdek het inspirerende verhaal achter de revolutionaire SAM-app: de digitale partner die praktijklessen naar een hoger niveau tilt!

In 2016 bracht Hilde Aelbrecht, de visionaire directeur van het Maria Assumpta Instituut in Opwijk, een team van gepassioneerde professionals samen met een ervaren IT-expert, gedreven door de ambitie van digitale transformatie.

Het probleem? Traditionele praktijklessen in BUSO-scholen vertrouwden op papieren handleidingen, maar deze verouderde benadering miste de vonk om studenten echt te betrekken. De vraag was helder: “Hoe kunnen we dit transformeren met behulp van digitale innovatie?”

Met vastberadenheid en talloze brainstormsessies lanceerde het MAI-team onder leiding van Stef De Feyter het baanbrekende concept: SAM (Smart Aid Map). Deze digitale co-docent beloofde structuur te brengen in praktijklessen, waardoor leerlingen geïnspireerd en betrokken werden.

Na een succesvolle introductie tijdens de Openklasdag van 9 maart 2017, waar SAM enthousiast werd ontvangen door de lokale pers en demonstraties werden gegeven, ging SAM de groeifase in. Door nauwlettend te luisteren naar de behoeften van leerlingen en hun docenten, werd SAM voortdurend geoptimaliseerd en verfijnd tot de definitieve proof-of-conceptversie.

Vanaf 2018 heeft de SAM-app zijn stempel gedrukt op het MAI, waar hij eerst werd ingezet in Grootkeukenlessen en later ook in Logistiek Assistentlessen in zorginstellingen. SAM bracht niet alleen rust in de klas, maar ook een gevoel van empowerment voor zowel leerlingen als docenten.

Het jaar 2019 markeerde een keerpunt met de erkenning van ‘Ideaal Duaal’ en ‘Smart Education@ Schools’, waarbij laatstgenoemde subsidies vrijmaakte voor de verdere ontwikkeling en implementatie van SAM in het Vlaamse onderwijslandschap.

In januari 2020 werd het SAM 2020-project gelanceerd, met als doel SAM toegankelijk te maken voor elke school in Vlaanderen. Met verbeteringen zoals spraakfunctionaliteit en een nieuwe app voor takenbeheer, stond SAM klaar om het onderwijslandschap te transformeren.

Na de uitdagende jaren van de pandemie, pakten Stef en Ronny de draad weer op in 2023, waarbij ze samen met IMEC de verdere ontwikkeling van SAM planden en nieuwe mogelijkheden verkenden.

Nu, in 2024, is SAM springlevend en staat hij in de schijnwerpers op de IMEC-stand tijdens SETT op 28 februari in de Nekkerhal in Mechelen. En met de recente lancering van de nieuwe iOS-versie in de App Store, blijft SAM de norm stellen voor innovatieve educatieve oplossingen. Reis met ons mee terwijl SAM het onderwijs van morgen vormgeeft!